Geschiedenis

Hoewel ons logo het jaar 1944 vermeldt als stichtingsjaar gaat de ontstaansgeschiedenis van onze club veel verder terug in de tijd.

1910 Robur 1.0

We schrijven 1 november 1910 toen onder het ere-voorzitterschap van Baron Contran de Crombrughe de Loringen, op dat ogenblik eigenaar en bewoner van het kasteel van Moerzeke, Football Club Robur werd gesticht.

De latijnse naam Robur, wat zowel ‘sterkte’ als ‘eik’ betekent, moest het geheel het nodige prestige geven maar was meer dan waarschijnlijk ook een Moese sneer naar het twee jaar eerder gestichte Vigor (Lat. ‘kracht’). Moesenaars en Hammenaars, een verhaal apart, wie had toen gedacht dat ooit…

Gedurende vier seizoenen trad FC Robur Moerzeke aan in diverse competities tot in 1914 de eerste Wereldoorlog roet in het eten strooide en het bestuur zich genoodzaakt zag om de club tijdelijk te ontbinden.

Hoewel het de bedoeling was om de draad zo snel mogelijk terug op pikken bleek dit in de praktijk moeilijker dan gedacht, vele spelers werden ook na 1918 door ’s lands Militaire leiding opgeroepen om den Duits kalm te houden ( met matig succes, zo leert de geschiedenis ons) en zo doofde de clubvlam stilletjesaan uit. Toch werd er in die periode nog gevoetbald in Moerzeke, zij het op onregelmatige basis en met soms inderhaast samengestelde ploegen.

1944 Robur 2.0

Het duurde uiteindelijk tot 1944 vooraleer Robur herrijst om tot op heden niet meer te verdwijnen. Op 30 november 1944 sluit FC Robur aan bij de Koninklijke Belgische Voetbal Bond en verwerft het stamnummer 4162.

Sportief kende de club de nodige ups en downs waarvan we vooral het eerste onthouden met kampioenstitels in 1956-1957 (kampioen 3de prov.), 1974-1975 (kampioen 3de prov.) , 2002-2003 en recent nog in 2015-2016, met een stek in 1ste provinciale tot gevolg, tot nader order het hoogste niveau ooit in de clubgeschiedenis.

1970 VK Hamme

Terwijl FC Robur gestaag verder bouwde aan sportieve werking en infrastructuur zaten ze in het naburige Hamme ook niet stil. Samen met een aantal vrienden vond Rik Geerinck, huidig eigenaar van de Watermolen aan de Oude Durme, dat er in Hamme nood en plaats was voor een voetbalclub met bescheidener sportieve ambities dan het gemeenteicoon Vigor. Het latijnse woordenboek werd even achterwege gelaten en in 1970 zag Verenigde Krachten Hamme, kortweg ‘de VK’, het licht.

Oorspronkelijk werd aangetreden in de competities van het Katholiek Sportverbond maar op 7 maart 1988 werd toegetreden tot de K.B.V.B. onder stamnummer 9118.

Zoals elke startende club werd begonnen in 4de provinciale waarin VK Hamme een kleine 10 jaar leergeld betaalde om uiteindelijk in seizoen 1998-1999 de sprong te maken naar 3de provinciale en – we zijn nu toch bezig – meteen in 1999-2000 door te promoveren naar 2de Prov.C, een reeks waarin zowaar op dat ogenblik ook een zeker KFC Robur uitkwam. Het zou het enige seizoen zijn waarin de toekomstige fusieclubs elkaar op sportief vlak zouden ontmoeten.

VK Hamme zakte terug naar 3de en in 2011 naar 4de waarin het zou blijven tot het slotseizoen 2013-2014. In zeker zin was daarmee de sportieve cirkel rond van 1988 tot 2014, van 4de provinciale naar 4de provinciale. Ashes to ashes, dust to dust.

Edoch, in de laatste seizoenen van haar bestaan kende VK Hamme merkwaardig genoeg een revival met een puike 2de plaats en eindronde-voetbal als resultaat. In haar allerlaatste match op 11 mei 2014 kon VK Hamme zelfs virtueel promoveren, en het heeft nog niet eens veel gescheeld. Eruit gaan met een knal noemt men dat, wie er bij was die dag in Zottegem zal het niet snel vergeten.

De hoerasfeer uit vorige paragraaf stond echter in schril contrast met de crisissfeer waaruit VK de laatste jaren maar niet kon ontsnappen. De bouw van de nieuwe kantine (geopend in 2010) bracht ondanks de substantiële steun van de gemeente grote financiële kopzorgen mee. Toen die definitief waren bezworen decimeerde ziekte en helaas ook enkele overlijdens, het toch al niet uitgebreide legioen aan VK-medewerkers. Het bestuur slaagde er niet in om op korte termijn voldoende nieuwe medewerkers te enthousiasmeren waardoor het lot van VK Hamme meteen was bezegeld.

Waarmee nog maar eens is bewezen dat in de eerste plaats niet het financiële – hoewel belangrijk - maar wel het menselijk kapitaal is dat de overlevingskansen van een club gaaf houdt.

2014 VK Robur

Eerder dan zomaar de boeken te sluiten en meer dan 100 voetballer(tje)s zonder boe of ba de natuur in te sturen werd besloten naar samenwerking te zoeken, in welke vorm ook. Bij de voor de hand liggende kandidaten was het KFC Robur dat onder impuls van toenmalig voorzitter Richard Claessens als eerste toehapte. VK Robur was geboren en werd voorgesteld op een algemene ledenvergadering op 18.04.2014.

Voetbal is natuurlijk emotie, maar rationeel gezien stond de fusie in de sterren geschreven. Beide clubs werkten in het verleden immers al constructief samen, o.a. met het in competitie brengen van gemeenschappelijke jeugdploegen. Daarenboven barstte campus Kauter op dat ogenblik al uit zijn voegen met een steeds populairder wordende jeugdwerking en nieuwe initiatieven zoals een B-elftal bij de senioren en het lanceren van damesvoetbal. Zelfs in die mate dat FC Robur al had gepolst naar de mogelijkheid om te spelen op de campus Moerheide van ...VK Hamme. ‘Quod erat demonstrandum’ zegt men dan in latijnse sferen, of simpeler ‘1 +1 = 2’.( of al naargelang uw kijk op de fusie ‘2 – 1 = 1’, dan wel ‘1 + 1 > 2’).

Sindsdien varen wij onder de fiere vlag van VK Robur Moerzeke, een familiale club voor groot-Hamme, met gezonde sportieve ambities, vastbesloten om nog menig hoofdstuk aan deze geschiedenis toe te voegen.

Geïnteresseerd om mee te schrijven aan dit verhaal, als speler, begeleider of medewerker?

Onder het motto “Ze, dat zijn wij allemaal” verwelkomen wij u graag, een slordige 5000 Moesenaars en Hammenaars gingen u in al die jaren voor.

(Met dank aan ere-voorzitter Aloïs Verschelden voor de KFC Robur-archeologie)

Login

JSN Dome template designed by JoomlaShine.com